home sitemap print pagina contact

T: 085 902 1854

E: contactformulier

Beschikbare enquêtes

Op dit moment kunt u deelnemen aan het onderzoek van ISD BOL. Daarvoor hebt u een toegangscode nodig. Deze code vindt u in de brief van ISD BOL.

Klik op Webenquêtes en kies Beschikbare enquêtes. Alvast bedankt voor uw medewerking.houtbij
info over deze plant / diersoort
De blauwzwarte houtbij (Xylocopa violacea) is een insect uit de onderfamilie houtbijen (Xylocopinae). De soort lijkt op een grote vlieg, maar is een solitaire bij, een bij die geen nest kent met een koningin en werksters.
De blauwzwarte houtbij wordt twee tot bijna drie centimeter lang en is alleen al aan de grootte te herkennen. Ook de kleur is opmerkelijk voor een bij; zwart met een sterk iriserende paarse glans. Het is een van de grootste soorten bijen in Europa, en leeft voornamelijk in het centrale en zuidwestelijke deel van dit continent. In Nederland en België is de soort zeldzaam maar wordt wel eens aangetroffen, in Nederland alleen in Limburg. Ondanks de grootte is deze solitaire soort niet agressief en steekt alleen in uiterste nood, en dan alleen de vrouwtjes, want mannetjes hebben geen angel.

Bronnen: Wikipedia, Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
D&K Onderzoek en Opleiding steunt diverse natuur- en milieuorganisaties. Op deze website vraagt D&K aandacht voor bedreigde dieren en planten in Nederland.